“نفی سبیل” یک قاعده فقهی تمدن ساز

بررسی “قاعده نفی سبیل” که یک قاعده فقهی است یکی از موضوعات مطرح شده در جلسه اخیر طلاب مدرسه فکری حاج ملاهادی سبزواری و مجموعه مکتب اسلامی میباشد که با توجه به وضعیت شیوع بیماری در کشور و جهان، نوع تعاملات و برخوردها با دنیا و با این بیماری، تعیین کننده و سرنوشت ساز خواهد بود.
بررسی قاعده تمدن ساز “نفی سبیل”
منبع و دلیل اصلی این قاعده آیه 141 سوره مبارکه نساء است. خداوند در این آیه میفرمایند:
الَّذِینَ یَتَرَبَّصُونَ بِکُمْ فَإِنْ کَانَ لَکُمْ فَتْحٌ مِنَ اللَّهِ قَالُوا أَلَمْ نَکُنْ مَعَکُمْ وَإِنْ کَانَ لِلْکَافِرِینَ نَصِیبٌ قَالُوا أَلَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَیْکُمْ وَنَمْنَعْکُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ ۚ فَاللَّهُ یَحْکُمُ بَیْنَکُمْ یَوْمَ الْقِیَامَهِ ۗ وَلَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکَافِرِینَ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا
“آنان که همواره حوادثی را برای شما انتظار می برند، اگر از سوی خدا برایتان فتح و پیروزی رسد، می گویند: مگر ما با شما [در میدان جنگ] نبودیم؟ [پس سهم ما را از غنایم جنگی بپردازید.] و اگر برای کافران بهره ای اندک [از غلبه و پیروزی] باشد، به آنان می گویند: آیا [ما که در میان ارتش اسلام بودیم] بر شما چیره و مسلّط نبودیم؟ [ولی دیدید که ازضربه زدن به شما خودداری کردیم] و شما را [ازآسیب و زیان مؤمنان] مانع می شدیم [پس سهم غنیمت ما را بدهید.] خدا روز قیامت میان شما داوری می کند؛ و خدا هرگز هیچ راه سلطه ای به سود کافران بر ضد مؤمنان قرار نداده است.”
مصادیق “نفی سبیل”
“نفی سبیل” در اندیشه امام خمینی رحمه الله
و بهتر این است که نصیحت ما را گوش کنند و با ملت ما موافقت کنند و امریکا را محکوم کنند. و این حربهاى که در دست آنهاست که حربه نفت است، این حربه را به کار ببرند. خارج به شما، اجانب به شما احتیاج دارند. شما به آنها احتیاج ندارید. چرا خودتان را ذلیل مىکنید در مقابل اشخاص دیگر؟ خداى تبارک و تعالى مىفرماید: عزت براى مؤمنین است. مؤمنین باید عزیز باشند. چرا خودتان را ذلیل مىکنید براى یک خیالهایى که کردید که نمىشود این ابرقدرتها چه بشود؟ امروز دیگر آن روزها نیست که نشود. همه کارى مىشود.
صحیفه نور، جلد 11، صفحه 150
نمونه تاریخی نگاه فقهی و تمدنی امام در اعتراض به قانون شرم آور کاپیتولاسیون است:
بسم الله الرحمن الرحیم
صحیفه نور، جلد 1، صفحه 109