پنجمین محفل علمی – روشی «در محضر خورشید» از تاریخ ششم فروردین ماه ۱۴۰۴ (25 رمضان) در مشهد مقدس آغاز شده است. این دوره که یکی از برنامههای جمعی مکتب اسلامی است، هر ساله با محوریت اعتکاف پیامبر عظیمالشأن اسلام در دهۀ آخر ماه مبارک رمضان برگزار میگردد. هدف از برگزاری این گردهمایی، پرداختن به مباحث علوم توحیدی و رشد علمی خانوادههای مکتب اسلامی است.
این دورۀ ده روزه که در ماه مبارک رمضان برپا میشود، یکی از سه اجتماع مهم مکتب اسلامی در طول سال به شمار میآید. در این دوره حدود ۲۰۰ نفر از سراسر کشور حضور دارند.
یکی از رویکردهای متمایز این گردهمایی، تمرکز ویژه بر علوم توحیدی است. مباحث متنوعی در این دوره مطرح میشود که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرآن در سه حوزۀ تخصصی: فن ترجمه قرآن، تدبر در قرآن (بررسی آیات غرر) و به ویژه نمایهزنی قرآن، که روشی برای انس با قرآن است و توسط مکتب در حال اجرا و توسعه است. هدف آن است که این روش در سطح کشور گسترش یابد و به یک پویش جهانی تبدیل شود تا افراد از سراسر دنیا برداشتهای خود را از آیات قرآن در یک مکان واحد ثبت کنند؛ سامانۀ «انزلنا» یک سامانۀ تخصصی نمایهزنی آیات قرآن کریم است که به همین منظور توسط مکتب اسلامی طراحی و اجرا شده است. همچنین، به گام سوم قرآن کریم در مکتب اسلامی، یعنی آیات غرر پرداخته میشود، آیات غرر، آیات شاخص و کلیدی هستند که فهم دیگر آیات با بررسی آنها آسانتر میشود.
- بررسی آیات نجومی قرآن.
- مطالعه و بررسی کتاب محوری «رساله الولایه» از علّامه طباطبایی، که به عنوان یک انتخاب میدانی و عملیاتی در مکتب تلقی شده و مباحث عقلی پیرامون توحید، ولایت، حقیقت عالم و رسالت انسان نسبت به خداوند و ساختار ولایت را مشخص میسازد. پرداختن به مباحث عقلی برای پرورش مبنایی خانوادهها در حوزه تزکیه و تعلیم و در حوزههای مختلف توحیدی از اغراض اصلی این جلسات است.
“رساله الولایه” توسط اساتید و علما تدریس شده و توضیحات خوبی پیرامون آن ارائه شده امّا انتخاب این کتاب در مکتب اسلامی، رویکردی عملیاتی و میدانی دارد.
شعار نهضت مکتب اسلامی، “تحقق توحید در ساختارها با اولویت تزکیه و تعلیم” است. تحقّق توحید به معنای جاری کردن ولایت است.
ولایت، از طریق خانوادهمحوری محقق میشود، زیرا پدر و مادر (هر کدام به نوعی) ولایت دارند و اصل ولایت در خانواده با پدر است.
هدف این است که خانواده با فهم این کتاب، جایگاه ولایت را درک کند و در تحقق توحید در ساختارها (که مهمترین آن خانواده است) موفق عمل کند. زن، مرد و فرزندان جایگاه ولایت خود را میفهمند و دچار گرفتاریهای امروز جامعه نمیشوند، زیرا بسیاری از مشکلات خانوادگی ناشی از فاصله گرفتن از این مجرا است. - جزءخوانی و بررسی منتخبی از آیات جزء با محوریت تدبر. در همین راستا، نکاتی از کلمات اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) در حوزۀ آداب ترتیل و قرائت قرآن بیان میشود.
- علوم قرآنی و تمرکز بر تاریخ جمع قرآن: جلسات ویژهای در طول دوره، از جمله در قالب گعدههای شبانه، به این موضوع اختصاص دارد.
- بررسی محور مقاومت و تمرکز بر لبنان با محوریت کتاب «لبنان نوشتۀ شهید چمران» و پرداختن به داستان مقاومت از ابتدا تاکنون در لبنان، یمن و دیگر کشورهای منطقه.
- آموزش زبان عربی و لهجۀ شامی با محوریت حوزۀ مقاومت.
- آشنایی با علما و کتب تراث و روایتخوانی.
- بحث پیرامون طب اسلامی با این اولویت که یکی از دروازههای ورود به تمدن نوین اسلامی و از منابع اصیل علوم توحیدی است.
در طول این گردهمایی، پذیراییها با مواد سالم و طبق توصیۀ دستورات اهل بیت علیهمالسلام انجام میشود تا شرکتکنندگان ضمن روزهداری صحیح، از لحاظ جسمی نیز برای بهرهگیری از مباحث علمی آمادگی داشته باشند. جلسات از بین الطلوعین هر روز تا نماز مغرب برگزار میشود و در طول روز نیز استراحت در نظر گرفته شده است.
این دوره که تا پنجم ماه شوال ادامه خواهد داشت، فرصتی مغتنم برای تعالی علمی و معنوی خانوادههای مکتب اسلامی و علاقهمندان به معارف توحیدی و علوم قرآنی در جوار بارگاه ملکوتی امام رضا (علیهالسلام) فراهم آورده است.