حجت الاسلام محمد اسماعیل زاده در آستانۀ هشتمین گردهمایی «راه رسیدن به تمدن اسلامی» که در تاریخ 29 تا 31 شهریور 1403 برگزار خواهد شد نکاتی را پیرامون اهداف این گردهمایی بیان کردند:
گردهمایی «راه رسیدن به تمدن اسلامی» از سال ۱۳۹۶ و در آغاز تاسیس نهضت مردمی مکتب اسلامی راهاندازی شده است و امسال هشتمین سال برگزاری آن میباشد. این گردهمایی از دو جریان مهم معاصر الگو گرفته است که لازم است توضیحاتی درباره آنها ارائه شود.
الگوی اول: انقلاب اسلامی ایران
اولین الگو، انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت آیتالله امام خمینی رحمتاللهعلیه است. انقلاب اسلامی بر مبنای تحقق نظام انقلابی و تمدن نوین اسلامی پایهگذاری شد و سرمایۀ اصلی آن به صحنه آوردن مردم در انقلاب بود.
یکی از نمونههای بارز این موضوع، مساله کمک به مسلمین جهان به ویژه مساله فلسطین بود. ایشان با هوشمندی پیشنهاد راهپیمایی قدس را دادند و این راهپیمایی را در ماه مبارک رمضان و پس از شبهای قدر، زمانی که دلها از گناه پاک شده و انسانها با معنویت عجین شدهاند یعنی در آخرین جمعۀ ماه مبارک رمضان برگزار کردند و امروز میبینیم که در سراسر دنیا، حتی با وجود مخالفت دولتها، مردم برای دفاع از مسئلۀ فلسطین و امت اسلام پرشور به صحنه میآیند.
امام خمینی رحمه الله علیه نسبت به اهمیت روز قدس و زمان انتخاب آن یعنی آخرین جمعه ماه مبارک رمضان میفرمایند:
جمعه آخر ماه مبارک رمضان روز قدس است و در دهه آخر ماه رمضان به احتمال زیاد شب قدر است. شبی است که احیای آن سنت الهی است و قدر و منزلت آن از هزار ماه منافقان والاتر است. شبی است که مقدرات خلق در آن شب پایهریزی میشود. روز قدس که همجوار شب قدر است لازم است که در بین مسلمانان احیا شود و مبدا بیداری و هوشیاری آنان باشد، و از غفلتهایی که در طول تاریخ خصوصاً سدههای اخیر شده است بیرون آیند تا آن روز هوشیاری و بیداری از دهها سال ابرقدرتها و منافقان جهان والاتر باشد، و مسلمانان جهان مقدرات خود را خود به دست قدرت خود پیریزی و پایه گذاری کنند. در شب قدر، مسلمانان با شب زنده داری و مناجات خود از قید بندگی غیر خدای تعالی که شیاطین جن و انسند، رها شده و به عبودیت خداوند در میآیند، و در روز قدس که آخرین روزهای شهر الله اعظم است، سزاوار است که مسلمانان جهان از قید اسارت و بردگی شیاطین بزرگ و ابرقدرتها رها شده و به قدرت لا یزال الله بپیوندند و دست جنایتکاران تاریخ را از کشورهای مستضعفان قطع و رشته طمع آنان را بگسلانند. 10 مرداد 1360
الگوی دوم: نهضت عظیم اربعین حسینی
دومین الگو، نهضت عظیم اربعین حسینی است. پیادهروی اربعین حسینی که به همت مردم عزیز عراق و با برپایی مواکبی با پشتوانۀ مردمی برگزار میشود، نمونهای از یک ساختار توحیدی و اهلبیتی است. پیش از اربعین، تصور چنین تشکیلاتی برای میزبانی از ۲۰ میلیون نفر دشوار بود، برگزاری اینچنین حماسهای در توان هیچ دولت و حکومتی هم نیست. این مردم با فرهنگها، رنگها و آیینهای متفاوت، برای یک هدف واحد به صحنه آمدهاند و همین تفاوتها و کنارهم قرارگرفتنها بروزی از معارف توحیدی است.
گردهمایی ۱۷ ربیع و الگوگیری از انقلاب و اربعین
با توجه به این دو الگو و با توجه حضور گستردۀ مردم در حماسۀ اربعین حسینی در سالهای اخیر و آمادگی قلبهای آنها برای پذیرش مسائل توحیدی، اولین مناسبت مهمی که برای برگزاری یک اجتماع کشوری پس از بازگشت از اربعین مناسب دیدیم، ۱۷ ربیعالاول میلاد پیامبر اسلام بود که البته یکی دیگر از ابتکارات امام خمینی رحمهاللهعلیه تاسیس هفتۀ وحدت در این ایام بود.
تصمیم گرفتیم حول محور پیامبر اسلام و پس از بازگشت از سفر اربعین گردهماییای را تحت عنوان «راه رسیدن به تمدن اسلامی» تعریف کنیم. در این گردهمایی زوایا و جوانب تمدن اسلامی بررسی شده و الگوی عملی و پیادهشده مکتب اسلامی نیز ارائه میشود و برای بسط این نهضت برنامهریزی میشود.
گردهمایی راه رسیدن به تمدن اسلامی تبدیل به یک موکب تمدنی شده است که خدمات تمدنی به خانوادههای سراسر کشور ارائه میشود و آنها سعی در تحقق بخشهای مختلف آن در سراسر کشور دارند که تحت شبکهای از خانوادههای فعال مورد تفقد و بررسی قرار میگیرند.